Blog

Kuchyňa – čím skôr, tým lepšie

Martina Saksa - 26.10.2016

Kto má svoju predstavu o tvare kuchynskej linky, kto si chce prispôsobiť výšku pracovnej dosky svojim potrebám, kto si potrpí na väčšie množstvo elektrospotrebičov a fajnovejšie osvetlenie, komu príde vhod vyššia vybavenosť kuchyne, ten by sa mal zastarať do zrodu vlastnej kuchyne už počas hrubej stavby.

Príprava inštalácií pre novú kuchyňu súvisí nielen s umiestnením kuchyne, ale aj s výberom spotrebičov. Už rozmiestnené a nainštalované rozvody vody, odpadu, elektriny a plynu dodatočne prerábať nie je žiadna slasť. Keď si kúpite holobyt v dokončenej bytovke alebo dokonca čiastočne zariadený byt, vtedy sa zmeny v zariadení kuchyne a rozmiestnení spotrebičov stanú zbytočným výdavkom a prácou navyše. Ak si svoje bývanie vyhliadnete ešte vo fáze rozostavanosti bytovky, tak získate väčšiu voľnosť a viac možností ako a kam umiestniť časti zariadenia kuchyne. Ľahšie sa rozhodnete pre tvar kuchynskej linky, ktorá lepšie „sadne“ do Vášho bytu a ergonomicky zodpovedá Vašim potrebám. Kým sa stavia dom, vtedy je čas voľby, či uprednostníte linku tvaru „U“ alebo „L“, či chcete dvojdrez s drvičkou odpadu alebo len klasický drez a jednoduchý odpad, či sa Vám zíde umývačka riadu vkomponovaná do linky na presne určené miesto, či vám vyhovuje pranie v kuchyni alebo bude pračka v kúpeľni. Na pretras príde aj rozmiestnenie svetelných zdrojov a veľa maličkostí, na ktoré je neskoro keď sa nasťahujete do nového. Skúsenosťou potom zistíte, že veľa vecí mohlo byť inak a inde. 

Viete, že dobrá kuchyňa začína hrubou stavbou?
Kto sám ešte nezažil prerábku alebo zariaďovanie kuchyne, tomu sa môže zdať, že kuchynská linka je iba skrinková zostava, do ktorej sa podľa potreby rozmiestni riad, niekde sa dá drez a umývačka, pridá sa varná doska alebo ku koncu linky sa prilepí šporák. Kuchynská linka je naozaj takou menšou priemyselnou linkou, ktorú treba vopred vymyslieť pre určitý priestor, ľudí a ich životný štýl. Ideálne je, ak sa rozhodnete pre spoluprácu s architektom alebo interiérovým návrhárom. Tí sami premerajú a zhodnotia priestor kuchyne priamo na stavbe. Získate tak návrh vzhľadnej kuchyne vrátane technického výkresu so zakreslením presných výšok a vzájomných vzdialeností elektrických rozvodov, prívodu plynu, vody a umiestnenia odpadu. Naslepo triafať ich rozmiestnenie sa neopláca. Slovenské normy presne stanovujú ich vzdialenosti, parametre, obmedzenia. Len v prípade, ak kuchyňa aj s technickým vybavením a rozvodmi spĺňa všetky požiadavky, tak Vám odborne spôsobilý pracovník, po jej dokončení, napíše revíznu správu. 

Nie všetko, čo sa zdá rovné, naozaj bude rovné
V rámci prípravy priestoru na kuchyňu nevyhnutne treba overiť, či je podlaha v rovine a či sú steny vyrovnané do pravých uhlov. Pri nerovnostiach vznikajú problémy s montážou kuchynskej linky. Steny sa niekedy stretajú v ostrom, inokedy v tupom uhle, aj keď len s miernou odchýlkou. Niektoré nerovnosti sa dajú vyladiť, ak sa o nich vie vopred: upraví sa dĺžka ramien linky alebo sa pripraví dodatočná lišta. Také triky ovláda dobré kuchynské štúdio alebo návrhár. Keramický obklad je dobré dokončiť ešte pred inštaláciou linky. Ochráni sa tak povrch nábytku a spotrebičov.

Spotrebiče majú svoje muchy
Pomocou nákresu možno do detailov prekonzultovať svoju budúcu kuchyňu priamo na stavbe. So stavebníkom či developerom si môžete dohodnúť, že sa príprava rozvodov urobí podľa plánu, ktorý pripravil Váš architekt, interiérový návrhár alebo návrhár z kuchynského štúdia, ktoré Ste si vybrali. Až potom sa začnú sekať drážky na rozvody energií, vody, odpad na mieru Vašej budúcej kuchyne a možnostiam daného priestoru.  
Normy určujú výšku osadenia zásuviek aj odpadu vody. Spotrebiče s vyšším elektrickým príkonom treba istiť oddelene od ostatných spotrebičov v kuchyni. Zväčša ide o samostatný chránič na rúru, sklokeramickú a indukčnú varnú dosku. Všetky chrániče majú byť voľne prístupné. Digestor má byť osadený nad elektrickou varnou doskou minimálne vo výške 65 cm, pri plynovej 75 cm (výnimku tvoria podskrinkové digestory, pri ktorých môže byť medzi plynovým varným panelom a digestorom priestor 55 cm). To preto, aby nevzplanuli mastné zvyšky zachytané na spodnej stene odsávača. Ten nemá byť napojený na komín určený pre odvod spalín z kotla alebo iných ohrievacích telies. Plynovú varnú dosku smie zapojiť len odborne spôsobilý pracovník na zapájanie plynových spotrebičov v domácnosti. Ten umiestni plynovú rúru podľa normy, guľový ventil sa ocitne v skrinke susediacej s plynovým spotrebičom. K plynovému spotrebiču vedie pripojovacia hadica, ktorá má predpísanú dĺžku maximálne 1,5 metra. Plynový varný panel si vyžaduje aj prívod elektriny na zapojenie elektrickej iskry pri horákoch. Umiestnenie elektrických zásuviek má zas určenú nielen výšku osadenia, ale z dôvodu bezpečnosti aj miesto vo vedľajšej skrinke v susedstve spotrebiča. V prípade nehody by malo byť zabezpečené okamžité a bezproblémové odpojenie prístroja z elektriny. 

Niekoľko technických „maličkostí“
- všetky spotrebiče potrebujú mať vlastné elektrické zásuvky. Tak isto ako ventily, ani zásuvky sa nesmú ocitnúť priamo za spotrebičmi, ale v priestore vedľajšej skrinky 
- ak ste si pri plánovaní kuchyne nie istí počtom zásuviek pre malé spotrebiče nad pracovnou doskou, nechajte si nainštalovať systém zásuviek osadených na lište za pracovnou doskou. Takéto riešenie príde vhod aj pri zástene zo skla. Netreba vyrezávať otvory do skla 
- umiestňovať elektrické zásuvky pod vodovodné ventily a odtoky je nebezpečné prípadný únik vody by bol nebezpečný
- sklokeramická varná platňa potrebuje 380V a prístupný vypínač v blízkosti varnej platne
- digestor nepotrebuje vlastnú zásuvku, dá sa napojiť aj priamo na 220 V kábel.
- pokiaľ je drez umiestnený v rohovej skrinke, neumiestňujte ventily ani odpadovú rúru do rohu, ale min. 30 cm od neho
- práčka aj umývačka riadu potrebujú vlastné ventily. V prípade, že sú tieto spotrebiče umiestnené vedľa drezovej skrinky, spotrebiče je možné napojiť aj na tzv. združený ventil (ventil určený na zapojenie batérie aj umývačky príp. práčky)
- ventily na práčku aj umývačku nikdy neumiestňujte priamo za spotrebiče, ani príliš vzdialene od nich, ale umiestnite ich do priestoru vedľajšej skrinky
- digestor nie je potrebné napájať do komína. Túto funkciu Vám úplne nahradia uhlíkové filtre, kde je vzduch vťahovaný do digestora zároveň filtrovaný a vháňaný späť do miestností ako čistý vzduch, platí to však len pri výkonnejších odsávačoch
- pokiaľ chcete napojiť digestor do komína, potrebujete hliníkovú flexi hadicu, prípadne plastové rúry s priemerom 10 alebo 12,5 cm. Vývod má byť minimálna 2 cm na vrchným okrajom skriniek a jeho dĺžka od steny min 5 cm
- pri plánovaní ostrovčeka s varnou zónou (na plyn v tomto prípade nepomyslite – nejde to) nezabudnite siahnuť po špeciálnom ostrovčekovom odsávači. Obľúbené sú v súčasnosti odsávače zabudované v stropnom podhľade 
- drvičku odpadu treba inštalovať pod drez s priemerom odtokového otvoru aspoň 9 cm. Drez sa môže upraviť na požadovaný priemer, ak nie je smaltovaný, keramický, plastový alebo s plechom tenším ako 0,6 mm. Drvičky pracujú pod napätím 220 až 240 V a dajú sa ovládať dvojpolohovým vypínačom alebo pneumatickým spínačom. Odpadovú rúru ústiacu do steny treba umiestniť nižšie ako odpadový výpust drviča. To zaručí bezproblémové odtekanie odpadovej vody 
- ak uvažujete o umiestnení skriniek pod okno, myslite na to, že minimálna vzdialenosť medzi rámom okna a podlahou by mala byť aspoň 90 cm, najlepšie 105 cm
- v paralelnej kuchyni, medzi dvoma radmi skriniek má byť vzdialenosť aspoň 120 cm, medzi varnou doskou a drezom je vhodná aspoň 80 cm široká pracovná plocha, na každej strane sporáka ponechajte voľný priestor široký aspoň 40 cm, medzi sporákom a hornou skrinkou treba najmenej 50 cm voľnej výšky